Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to istotna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. W największym stopniu kultowymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jakkolwiek dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w wielu przypadkach dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.
Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, żeby utworzyć swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a też inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować czy też nabyć za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie akcentuje technikę.
Włoskie jedzenie Kraków
Jakich składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz tanich warzyw. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.