Potrawy staropolskie ciągle w modzie

Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (jakie są niezmiernie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to tylko jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film