Smaczna kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Wśród licznych alternatyw, które daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, kolorów i duża porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie posiłki
Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do tej potrawy. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, ravioli oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film